Kliniken & Institute … Institute Zentrum für… Parasitology Unit News Press Releases 2016

13 December 2016 - WHO World Malaria Report released

The "World Malaria Report 2016" draws on data from 91 countries and areas with ongoing malaria transmission. The information is supplemented by data from national household surveys and databases held by other organizations. This year's report tracks progress towards the 2020 malaria goals of the "Global Technical Strategy for Malaria 2016-2030". It offers an in-depth analysis of trends in malaria control and elimination at global, regional and country levels.

further info

Dezember 2016 - Ruhe vor dem Sturm - Neue Ansätze im Kampf gegen Malaria - von Friedrich Frischknecht

Jährlich erkranken in den Tropen und Subtropen über 250 Millionen Menschen an Malaria, mehr als 500.000 sterben daran, zumeist Kinder. Übertragen wird das gefährliche „Wechselfieber“ von Stechmücken, die den Malaria-Erreger in sich tragen – einen einzelligen Parasiten, der einen komplexen Lebenszyklus durchläuft. Heidelberger Wissenschaftler haben mit neuen Methoden auffällige Pausen während des verhängnisvollen parasitären Eroberungsfeldzuges des Erregers erkannt. Möglicherweise finden sich in den Phasen der Ruhe vor dem Sturm neue molekulare Ansätze, um die uralte Menschheitsgeißel wirkungsvoll zu bekämpfen.

November 2016 - Publication by Cyrklaff et al in Nature Communications: Oxidative insult can induce malaria-protective trait of sickle and fetal erythrocytes.
/ Publikation von Cyrklaff et al in Nature Communications: Wie Sauerstoffradikale vor schwerer Malaria schützen können.

Plasmodium falciparum infections can cause severe malaria, but not every infected person develops life-threatening complications. In particular, carriers of the structural haemoglobinopathies S and C and infants are protected from severe disease. Protection is associated with impaired parasite-induced host actin reorganization, required for vesicular trafficking of parasite-encoded adhesins, and reduced cytoadherence of parasitized erythrocytes in the microvasculature. Here we show that aberrant host actin remodelling and the ensuing reduced cytoadherence result from a redox imbalance inherent to haemoglobinopathic and fetal erythrocytes. We further show that a transient oxidative insult to wild-type erythrocytes before infection with P. falciparum induces the phenotypic features associated with the protective trait of haemoglobinopathic and fetal erythrocytes. Moreover, pretreatment of mice with the pro-oxidative nutritional supplement menadione mitigate the development of experimental cerebral malaria. Our results identify redox imbalance as a causative principle of protection from severe malaria, which might inspire host-directed intervention strategies.

publication
press release [EN / DE]

Malaria is transferred by infected mosquitos
/ Malaria wird durch den Stich einer infizierten Anopheles-Mücke übertragen